torstai 4. marraskuuta 2010

TET-jaksot

TET 2.:

Tehtävä 1.:

Mieti mille yhteiskunnalliselle sektorille TET-paikkasi kuuluu? 

Oppiaineet: Oppilaanohjaus, yhteiskuntaoppi


Yhteiskunnalliset sektorit jaetaan tavallisesti kolmeen alueeseen:
 
Yksityisellä sektorilla tarkoitetaan yksityiseen omistukseen ja yritystoimintaan perustuvaa osaa yhteiskunnasta. Yksityisen sektorin toimijat tavoittelevat voittoa ja maksavat veroa valtiolle ja kunnalle.

Julkisella sektorilla tarkoitetaan valtion ja kuntien omistamaa ja ylläpitämää osaa yhteiskunnasta. Julkinen sektori pyrkii vastamaan yhteisöön kuuluvien ihmisten yhteisistä ja yksilöllisistä tarpeista. Valtio ja kunnat keräävät veroja yrityksiltä ja yksityisiltä ihmisiltä. Julkinen sektori rahoitetaan verovaroilla.

Kolmannella sektorilla tarkoitetaan järjestöjä ja yhteisöjä, jotka toimivat sekä yksityisen että julkisen sektorin ulkopuolella. Sen sijaan kolmannen sektorin toimijat voivat pyrkiä vaikuttamaan yksityiseen tai julkiseen sektoriin. Kolmannen sektorin toimijat eivät tavoittele voittoa. Ne tarvitsevat toimintaansa ulkopuolista tukea. Tukea ne voivat saada esimerkiksi valtiolta, kunnalta, yrityksiltä tai yksityisiltä ihmisiltä.

A. Mille yhteiskunnalliselle sektorille sijoittaisit seuraavissa paikoissa tehtävän työn? Katso apua yllä olevista selityksistä.
  • Kampaamo
  • Kirjasto
  • Urheiluseura
  • Apteekki
  • Leikkipuisto
  • Teatteri
  • 4H-liiton toimisto
  • Kotipalvelu
  • Tavaratalo
  • Ravintola
B. Mitkä listan paikoista voivat sijoittua useammalle kuin yhdelle sektorille?

C. Mille yhteiskunnalliselle sektorille sinun TET-paikkasi sijoittuu?

D. Lue huolella eri sektorien selitykset. Mikä on mielestäsi niiden keskeisin ero? (Vinkki: Kiinnitä huomiota siihen, mikä on eri sektoreiden toimijoiden suhde veroihin.)

Tehtävä2.:

Poimi alla olevasta kertomuksesta kaikki kunnan verovaroin ylläpitämät palvelut ja yritysten tarjoamat palvelut tai edut.



Kertomus:
 Peruskoulun kahdeksatta luokkaa käyvä Katri herää aamulla kellon soimiseen. Suihkun raikas vesi herättää hänet ja hän rientää aamiaiselle selailemaan päivän lehteä. Katri kertoo äidilleen, että hän menee päivällä terveystarkastukseen. Äiti puolestaan kertoo, että hän menee illalla kaupunginteatteriin ja sen jälkeen ravintolaan syömään.

Syötyään aamiaisen Katri hakee pyöränsä ja ajaa pihalta pyörätielle. Ajaessaan skeittipuiston ohitse Katri huomaa siellä kavereitaan. Hän pysähtyy heidän luonaan ja kaverukset sopivat tapaavansa iltapäivällä nuorisotalolla. Heikki sanoo, ettei hän pääse tulemaan, koska hänen on mentävä kirjastoon etsimään tietoa historian esitelmää varten. Lisäksi hänen on haettava pikkusisko päiväkodista. Katri muistaa, että hänelläkin on menoa koulun jälkeen. Hänen on haettava passi poliisilaitokselta, koska hän lentää kaverinsa perheen kanssa lomalle Ranskaan. Katri aikoo maksaa lennot kaupassa kesätöissä tienaamillaan rahoilla. Äiti on luvannut antaa käyttörahaa matkalle.3

 

Tehtävä 3.:

Tee lista niistä verovaroin ylläpidetyistä palveluista, joita sinä käytät tai olet joskus käyttänyt.

 

Lähde: http://www.kerhokeskus.fi/index.php?mid=693 Tehtävä on mukailtu HYOL:n taloustietokilpailun 2001 tehtävästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti